Průběh líhnutí v roce 2011

23.03.2011 19:30

Tragédie, bída, utrpení.

 

Tak by se dalo v krátkosti shrnout naše snažení o odchov kachňat v roce 2011.

Nedjdříve zlobil termostat v líhni, po té přestaly kachny snášet a nakonec, když se něco vyklubalo, tak přišl mrak a kachňata se neschovala před krátkým deštěm a .......  Když jsme sezónu uzavřeli s tím, že se k novým páníčkům dostalo cca dvacet kachňátek, přišla v prosinci rána další. Sousedův lovecký pes zakousl husu labutí a týden na to zlikvidoval většinu hejna běžců (9+3 tedy devět holek a tři kluci), a co nazakousl tak alespoň pohmoždil. Zůstaly tři kačenky a dva kačeři. Našli jsme cca osmdesát kilometrů od nás chovatele, který ještě v tuto dobu měl na prodej běžce a to v divokém a pstruhovém zbarvení. Oni ti pstruhoví jsou podle mne spíše modrožlutí, ale to si myslím není tak důležité. Jsou to krásní a zdraví běžci a běžkyně.

Momentální stav je:

divocí - čtyři kačenky a dva kačeři

pstruhoví - čtyři kačenky a jeden kačer

 

Doufám, že se nám povede na jaře kačery vyměnit aby nebyli ve skupinách příbuzné kusy a příští rok se vydaří líhnutí lépe.

V každém případě se již vyhneme objednávkám. Raději běžce prodáme přes inzeráty. Není to nic proti vám příznivcům, jen se chceme vyhnout tomu, že slibujeme dodávku u které si nikdy nemůžeme být jisti, že ji budeme schopni pokrýt.