Stravování a odchov mláďat

29.10.2010 22:53

Mláďata indických běžců většinou líhnou v umělích líhních. Kachna málokdy vydrží sedět, zasedne-li vůbec. Jsou to hrozní neposedové.

Nic méně jak v poslední době zjišťujeme, ani odchovy pod kachnou nejsou nemožné.

  Po vylíhnutí jsme kuřátka odchovávali v plastové lodně, do které jsme umístnili na podestýlku dvoumisku, běžně užívanou pro králíky. Do menší části jsme nasypali krmení a do druhé, větší, nalili vodu. Nádoba s vodou byneměla být hluboká aby se kachňata neutopila. Je dobré kuřátkům dodat písek pro lepší trávení. Můžete ho nasypat rovnou do bedny na podestýlku, nebo můžete použít misku (nakonec stejně skončí v  podestýlce). Jako podestýlku jsme odzkoušeli slámu i seno a nakonec úplně nejlepší jsou hobliny. Sláma ani seno nemají zdaleka takovou schopnost absorbovat kachní svinčík.

  Důležité je udržovat v bedně teplotu kolem dvaceti stupňů (ze začátku, první týden i více 25-28C). Osvědčilo se nám takzvané ,,tulidlo´´. Jedná se o zdroj tepla, vyrobený ze slabé žárovky a květináče nebo sklenice. U obojího je třeba, aby se kuřata mohla ke zdoji tepla ,,přitulit´´jako k mámě,ale nemělo by (hlavně v noci) prostupovat světlo. V přírodě je v noci také přeci tma. Existuje spousta zářičů, speciálně pro drůbež a plazy, ale u našeho ,,tulidla´´ je jednoznačně výhodný poměr cena-kvalita-výkon. Dají se použít i různé infra-žárovky, které také nestojí tolik (cca 150-200,-Kč)

  Mláďata krmím priorotně sypkou směsí pro kachny. Po asi dvou týdnech přídávám jemně nasekanou trávu, listy pampelišky a pod. Již v tomto věku jsou to neskuteční lovci. Jak se někde pohne nějaký brouček, moucha nebo pavouček, už vystřelují zobáčky vpřed po kořisti. Pokud je teplé počasí a nefouká moc vítr, je dobré mladé běžce venčit. Mám k tomuto účelu stlučenou ohrádku, shora krytou pletivem. Do ohrádky dávám velkou misku s vodou, speciálně vyrobenou pro mláďata (viz foto).                        (pokud se vám líbí, můžu ji pro vás vyrobit)

  Zhruba v pěti týdnech začínám se začleňováním mláďat do hejna. V kachníku mám vyndavací přepážky, které vytváří takzvanou školku. Přepážka kachny odděluje, ale při tom jsou v kontaktu a pomalu si na sebe zvykají. Začlenění do hejná trvá tak deset dnů, ale i po této době je na chování poznat kdo je starší a tudíž nadřazený a kdo musí občas uhnout nebo počkat.

Takto vypadá náš improvizovaný výběh pro mládež do cca jednoho měsíce.

 

Máte nějaký dotaz ohledně tohoto tématu? Napište nám na bezci@seznam.cz

Chcete se podělit o své zážitky či zkušenosti ohledně chovu indických běžců. Použijte Kecníček.