Běžci a zima - článek dodaný chovatelem

05.02.2011 10:18

 Indický běžec hůře snáší  zimní období. Při teplotě pod –5 0C je lépe kachny vůbec nepouštět ven z kachníku, neboť při silných nebo dlouhodobých mrazech běžci trpí prochládáním běháků a jejich následnými záněty.

 Není neobvyklé vidět za tuhých mrazů běžce kulhat.  Uvidíte-li, že kachnám je zima a kulhají, je třeba je okamžitě převést v krajním případě přenést do teplejšího prostředí, s teplotou nad nulou. Zkuste klidně sklep, chlív. Jinak hrozí, že zchromnou.

 Proto je lépe u chovu běžců disponovat větším kachníkem, protože v něm kachny tráví den přeci jen ochotněji, než v menším prostoru určeném jen k „přespání“.  Poslední dvě tuhé zimy jsem zkusil nabídnout kachnám v době nejtužší zimy alternativní ubytování ve starém malém uhláku pod schody domu, který nezamrzá. Byl jsem zvědav na jejich reakci a k mému překvapení reagují velice inteligentně. Při nízkých teplotách, kdy po krátkém pobytu venku je začnou studit běháky, automaticky zamíří do teplejší, i když méně útulné, bývalé uhelny, jakmile se oteplí, hledají útočiště zase ve větším kachníku na zahradě. 

        

 

Máte-li k dispozici větší hejno, můžete pro chov vyselektovat mrazuvzdornější jedince. Například v našem chovu mám kachnu dovezenou z Německa, která je na zimu mnohem citlivější než ostatní členové hejna českého původu.

 

Pokud nemůžete běžcům přes zimu poskytnout kvalitní ubytování, vyberte si raději jiné plemeno kachen. Doporučuji proto některá místní evropská plemena, která jsou často na pokraji zániku a jejichž chov je v zimě jednodušší (např. kachna pomořanská).

 

Chcete-li vědět více, napiště:

pernik@mizera.cz