Jak krmit dospělé (2měsíce a starší)

29.10.2010 23:21

  Starší jedinci již moc o vaší péči nestojí, tedy pokud zrovna není vše pod sněhem. Hlavním zdrojem potravy je pastva a drobné rytí v zemi (hledání hmyzu). Tím nechci říct, že se o ně nemusíte starat a že už je nemusíte krmit.  Co se týká pojídání slimáků, tak nemusíte mít strach pustit své běžce do záhonů. Rozhodně tam udělají menší paseku než slimáci a jiní škůdci které vaše kačenky zlikvidují. Běžci nepohrdnou takřka jakýmkoliv hmyzem. Larvy všeho druhu jemně vyorávají a plní si jimi svá volátka.

  Kachnám v období snůšky je dobré přilepšovat. Samozřejmě tím přilepšíte celému hejnu, protože těžko budete běžcům běhavým vysvětlovat, že tam běhat nemají, že je to jenom pro tu kachničku.  :-)

  Ve svém chovu jsem krmení vyřešil násypkou v kachníku. Ze sudu padá krmení (kachní granule) přímo do misky odkud si běžci berou co jim volátka stačí. Vedle samozřejmě nesmí chybět miska s vodou. Granule ovšem naše kačenky zajímají jen do té doby, než se ráno otevřou dveře kachníku a kačenky za neustálého kvákání, vyběhnou ven. První cesta vede hned k bazénku s vodou a potom hurá na pastvu a na lov.

  Povídačkám o tom jak běžci likvidují slimáky jsem moc nevěřil. Teď se všem musím omluvit a hlavně běžce vychválit. Ve čtyřech kusech dokázali zbavit slimáků plochu 35x80 metrů, z půli zatravněnou a z půli zaplevelenou a to během tří týdnů. Sem tam se ještě nějaký plazivec objeví, ale je už jich opravdu málo. Jak byli ,,běhavci´´ důslední ve vybírání vajíček uvidíme nejspíše na jaře.

 

Máte dotaz ohledně tohoto témata? Můžete se ptát přímo na webu nebo emailem bezci@seznam.cz

Chcete se podělit o své zážitky a zkušenosti ohledně chovu indických běžců? Pak je vám k dispozici Kecníček.